Iluminatul este unul dintre cele mai importante aspecte in designul interior, deoarece este capabil sa transforme spatiile si sa devina cel mai bun aliat al tau,dar in acelasi timp, este unul dintre cele mai complicate.

Fiecare spatiu din casa necesita o iluminare diferita si in fiecare camera, trebuie sa delimitam cu atentie ambientul in functie de utilizarea lui de zi cu zi, pentru o mai buna stare de spirit, relaxare si de ce nu si productivitate.

Nu avem nevoie de aceeasi iluminare ca sa ne uitam la televizor si nici lumina dintr-o baie nu este aceeasi ca intr-un dormitor. In plus, este important sa evaluam care vor fi nevoile noastre inainte de a decide asupra tipului de iluminat. In acest articol ne vom concentra cum sa folosim corect sursele de iluminat, pentru a crea atmosfera perfecta.

Ce este temperatura de culoare?

Caracteristica a luminii vizibile si masurata in grade Kelvin, temperatura de culoare are o importanta deosebita in designul interior si domenii precum productia video, arta fotografica sau tehnica tiparirii. Atunci cand un bec este pornit, lumina emanata trece prin stadii diferite de temperatura pana cand ajunge la randamentul maxim.

Un bec economic este rosu imediat dupa ce a fost aprins, dupa care devine galben, apoi alb si cand atinge pragul maxim de intensitate, albastrui. Temperatura de culoare influenteaza in mod direct atmosfera dintr-o camera, fiecare nuanta generata avand diferite efecte asupra organismului.

Lumina calda – Avantaje si Dezavantaje

Nuantele de galben-orange ale temperaturii de culoare atinse la 1700-3200 de grade Kelvin definesc lumina calda. Aceasta este foarte blanda si relaxanta pentru ochi, de aceea este recomandata in incaperile dedicate odihnei.

Se potriveste foarte bine in camera copiilor, dormitoare, coridoare sau living deoarece creeaza o atmosfera intima si confortabila. Lumina calda contureaza un spatiu extrem de primitor, plin de armonie, mai ales ca prezenta sa determina creierul sa produca melatonina – hormonul ce ne ajuta la relaxare. Cu toate ca induce o stare de confort, dezavantajele luminii calde includ scaderea puterii de concentrare si oboseala ochilor.

Lumina rece – Avantaje si Dezavantaje

Tonurile de la albastru spre alb sunt cele care definesc lumina rece. Mai exact, lumina neutra presupune o temperatura de culoare de 4000-4500 grade Kelvin si cea rece 5000-6000 grade Kelvin. Sunt potrivite pentru spatiile in care e nevoie de concentrare maxima, in cadrul unor activitati precum: barbieritul, utilizarea unor obiecte ascutite, in timpul gatitului etc

De altfel, lumina rece stimuleaza producerea de serotonina, hormon ce induce o stare de concentrare si atentie. Aceasta accentueaza detaliile si imita extrem de bine lumina naturala, fiind ideala pentru incaperile decorate in stil scandinav sau minimalist.

Dezavantajele luminii reci sunt ca nu reda culorile asa cum trebuie, poate cauza leziuni grave la nivel ocular si exista riscul de radiatii ultraviolete mai mari decat la cele solare.

Lumina calda sau rece – Dormitor

Ca sa te bucuri de o atmosfera odihnitoare si armonioasa este indicat sa folosesti lumina calda in dormitor. Poti combina lumina emanata de veiozele de pe noptiere, de un candelabru modern, sau de o lustra clasica, daca vrei sa te bucuri de momente relaxante inainte de un somn linistitor.

Lumina calda sau rece – Living

Camera de zi este deopotriva un loc destinat relaxarii, confortului si socializarii. Din acest motiv, in living poti sa imbini lumina rece cu cea calda, pentru a avea parte de o atmosfera de vis. Pe centrul incaperii poti amplasa o aplica sau un candelabru generos, in timp ce la nivelul peretilor ai posibilitatea de a monta aplice, veioze sau chiar lampi de birou.

Lumina calda sau rece – Bucatarie

Mixul de lumini este indicat si in bucatarie. Atunci cand gatesti, ai nevoie de o lumina puternica, insa nu obositoare, cu o temperatura medie. Prin urmare, deasupra blatului poti instala spot-uri cu LED ca sa te ajute la treburile zilnice. In schimb, deasupra mesei foloseste o lustra cu sursa

In baie este esential sa optezi pentru lumina rece deoarece toti cei din casa au nevoie de energie si rapiditate. Acest tip de lumina va reusi sa trezeasca orice persoana si sa o ajute sa se concentreze pentru a se pregati de activitatile de peste zi.

Lumina calda sau rece – Holuri

Fiind primul loc in care intram atunci cand ajungem acasa, aceasta camera este cea care face legatura cu restul locuintei, de aceea, profitand ca poate fi de diferite dimensiuni, putem folosi lumini calde, dar si reci.

Jucandu-ne putine putin cu mixul dintre cele doua, putem face ca tranzitia de la o camera la alta sa se realizeze intr-o atmosfera linistita, de usurare si de relaxare, dar si de dinamism.

Poti alege dintr-o varietate de modele de corpuri de iluminat pentru orice colt al casei si pentru fiecare camera, si nu uitati ca o iluminare buna poate aduce farmec si personalitate fiecarei camere, atat timp cat gasiti elementele potrivite!

Dupa cum se poate vedea,tinand cont de ideile de mai sus, nu este atat de dificil sa decidem cum vrem sa ne luminam casa. Trebuie doar sa ne gandim la ceea ce facem in fiecare camera, la modul in care traim si de ce tip de lumina avem nevoie in fiecare dintre ele pentru a le face mai fuctionale si mai frumoase.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}