5-conceptii-false-despre-iubirea-adevarata.jpg

Credem (asa cum faceam de multe ori in copilarie) ca daca ne straduim mai tare si muncim pentru o aprobare, altii vor observa si vor fi impresionati atat de stradania noastra cat si de comportament, dorind sa umple acel gol din relatiile noastre. Cu toate acestea, atunci cand exista asteptari nerealiste, golul ramane iar iluzia asteptarilor continua. – Tarra Bates-Duford, Ph.D., MFT

Este in firea noastra sa distram si sa exploram perceptia de asteptare. Ne setam in mod natural anumite asteptari atat de la noi cat si de la cei din jur. Spre exemplu, este normal sa ne asteptam de la altii sa se poarte civilizat si uman – sa respecte contractul social general acceptat.

Apoi mai este si persoana ale carei asteptari in privinta altora sunt atat nerealiste cat si neadecvate; aceste sperante se prezinta de multe ori in cadrul intim al relatiilor.

Tarra Bates – Duford, doctor in psihologie si un terapeut marital/de familie explica:

„Asteptarile invariabile, nerealiste sunt corelate direct cu probleme de putere, manipulare si control. (Foarte multe) relatii se formeaza intre persoane care nu cunosc slabiciunile si nesiguranta partenerilor.”

Parte din gandirea responsabila este intelegerea faptului ca altcineva va poate face fericiti. „In loc sa va uitati la altii pentru a va satisface nevoile, trebuie sa preluam responsabilitatea asupra propriei vieti si sa facem schimbarile necesare ce se afla in interesul nostru,” explica Bates – Duford.

Asteptarile realiste in cadrul relatiilor bazate pe iubire necesita ca noi sa intelegem de la inceput si sa acceptam punctele tari si slabiciunile ambelor persoane.

Cu alte cuvinte, alegeti sa intelegeti si sa va iubiti partenerii pentru cine sunt si pentru cine nu sunt; scapati din start de gandirea ca partenerul ar trebui sa umple golul unde voi simtiti ca aveti lipsuri.

Din aceasta cauza, articolul se axeaza asupra a 5 lucruri pe care nu ar trebui niciodata sa le asteptam intr-o relatie. Am inclus si unele sfaturi pentru a va ajuta sa faceti fata acestor ganduri si emotii.

In primul rand, cele 5 lucruri pe care nu ar trebui sa le asteptam de la relatii:

1. Ca partenerul ne va intelege toate sentimentele
Sentimentele sunt atat complexe cat si libere pentru interpretare. Prin urmare, este nerealist (si irational) sa ne asteptam ca partenerul sa inteleaga complet ce se intampla sub suprafata.

Daca acesta are o banuiala in privinta a ceea ce simtiti, el sau ea va vor intreba – nu totdeauna – care este problema (ex. E totul in regula?). Eliberati-va partenerul de tot acest interogatoriu; este necesar sa ii abordati si sa ii informati despre ceea ce se intampla.

2. Ca relatia ar trebui sa se lipseasca de conflict
Fiecare tip de relatie este predispusa la conflicte ocazionale. De ce sa ne asteptam ca relatiile de iubire sa fie diferite?

(Desigur, orice forma de abuz, verbal sau asemenea, nu este si nu ar trebui sa fie interpretata precum o forma acceptabila de conflict.)

Conflictul cu partenerul poate aparea natural si este chiar sanatos pentru relatie. Certurile rezonabile ar trebui privite ca o alta forma de interactiune; in care ambii indivizi intra in conflict dar pot reconcilia orice divergenta. Certurile sanatoase ajuta la dezvoltarea admiratiei, a comunicarii si increderii intre cei doi parteneri.

3. Ca lucrurile sa mearga, trebuie sa petrecem majoritatea timpului impreuna
Prezervarea simtului de identitate al unei persoane necesita o perioada de solitudine din cand in cand. Mentinerea unei relatii fericite implica petrecerea timpului impreuna.

Cum sunt indeplinite corect nevoile individuale si cele din relatie? Raspunsul la aceasta intrebare este destul de greu de conceput.

Theresa DiDonato, Ph.D. este un psiholog social care se specializeaza in diferite aspecte ale relatiilor amoroase. Ea recomanda 5 metode de adresare a problema timpului:

– Nu va asteptati ca partenerul sa aiba aceleasi nevoi ca ale voastre. Ganditi-va ca ar putea avea nevoie de mai mult sau mai putin timp departe de voi.

– Intrebati-va partenerul daca va dedicati destul timp pentru relatie. Ajungeti la un compromis.

– Integrati-va partenerul in cercurile voastre sociale, astfel oferind un nou context pentru dezvoltarea si cresterea relatiei.

– Setati-va o seara sau un sfarsit de saptamana din calendar special pentru a sta impreuna.

– Intelegeti schimbarile ce pot surveni in relatie, precum un nou loc de munca, acumularea stresului, etc. Continuati sa pastrati si sa hraniti relatia.

4. Ca „binecuvantarea” relatiei nu va disparea
Similar cu inevitabilele schimbari ce pot aparea subit intr-o relatie, senzatia ca suntem „sortiti” unul pentru celalalt nu este mereu prezenta. Faza lunii de miere dintr-o relatie este exact cum denota numele – o faza.

Este copilaresc sa va asteptati ca partenerul sa va faca continuu fericiti, ca si cum ar emana endorfine dupa bunul plac.

Pasiunea se transforma in iubire iar iubirea nu este ceva usor de definit. Adevarul este ca dragostea ne confera un confort – iar partenerul nu face vreo exceptie.

Incredeti-va in iubirea voastra pentru partener si ca si ei au aceleasi sentimente pentru voi. Numai asa puteti gasi fericirea adevarata.

5. Ca o relatie fericita nu necesita efort
Odata ce doua persoane sunt din ce in ce mai familiare si mai confortabile intre ele, inconstient ne gandim ca treaba a fost dusa la bun sfarsit, ca sa spunem asa. Aceasta este o asteptare nerealista obisnuita si care poate dauna grav celor doi daca permitem o astfel de situatie.

„Fiecare relatie necesita un timp adecvat, efort, iubire, afectiune, rabdare si dedicatie pentru a putea creste si pentru a se mentine puternica,” explica Bates – Duford, „Daca relatia trece printr-o perioada mai delicata, nu inseamna ca iubirea voastra pentru partener s-a evaporat. Pur si simplu inseamna ca relatia necesita mai mult efort din partea amandurora, mai multa rabdare, iubire si implicare pentru rezolvarea problemelor si a conflictelor.”

In concluzie…

Asteptarile nerealiste pot fi cauza principala de deteriorare a relatiilor. Furia, frustrarile si nerabdarea sunt produse emotionale a asteptarilor nerealiste – toate sunt emotii care, daca ajung la limite, pot contribui la destramarea relatiei.

Deci, solutia ar fi sa comunicati in mod eficient, onest si consecvent. Aducerea in discutie a unor aspecte din relatie (ex. sex, bani, nevoi personale) induce de multe ori un inconfort dar este necesara pentru o relatie fericita si infloritoare.

Pana la urma, un parteneriat implica doi indivizi – fiecare cu propriile nevoi si dorinte. De dragul relatiei, comunicati respectivele necesitati si dorinte partenerului.

Daca va pasa de ceea ce ganditi si simtiti, amintiti-va ca ele ar putea avea aceeasi insemnatate si pentru persoana care va iubeste.

3 thoughts on “5 conceptii false despre iubirea adevarata

  1. Intr-adevar, pare a fi un smartphone cu multe facilitati si tehnologii avansate. Pretul sau pare a fi pe masura calitatii oferite, insa merita investitia pentru cei care doresc performanta si inovatie. Recomand cu incredere acest articol tuturor pasionatilor de tehnologie.

  2. Ma bucur sa aflu mai multe detalii despre acest nou telefon lansat pe piata. Review-ul este bine structurat si m-a convins ca acesta ar putea fi o alegere buna pentru mine. Abordeaza aspectele importante care tin de performanta si functionalitatea aparatului.

  3. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra noului model de telefon prezentat. Sunt impresionat de specificatiile tehnice ale dispozitivului si de designul sau modern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *